Prażone u Pani Anity!

     Pani Anita jest instruktorem w pracowni kulinarnej. Co roku zaprasza uczestników do siebie na popularne prażonki, zwane także duszonkami lub pieczonkami.
    Kilka słów o samym przysmaku. Prażonki lub pieczonki to potrawa wywodząca się z rejonu Jury Krakowsko- Częstochowskiej a konkretnie z okolic Zawiercia i Myszkowa. Tradycyjnie prażonki robione są na świeżym powietrzu w szczelnie zamkniętym żeliwnym lub aluminowym garnku. Przyrządza się je z ziemniaków, kiełbasy, boczku, marchwi i smalcu przykrytych liśćmi kapusty podawane z mlekiem lub kefirem. Smakoszy tego dania zapraszamy do Poręby, gdzie każdego roku organizowany jest festiwal prażonek.
     Potrawę przygotowaliśmy zgodnie z tradycyjną recepturą i smakowała wybornie! W czasie duszenia przeprowadziliśmy Konkurs Jednej Piosenki. Zebrzydowickimi słowikami zostali: Renata, Piotr, Grzegorz, Adrian, Adam i Barbara:)! To był przyjemnie spędzony dzień, za który Pani Anicie bardzo dziękujemy!

 





Popularne posty